Styrk dit immunforsvar

Kom styrket gennem den kolde tid
med fokus på din vejrtrækning og ved at skabe varme i din krop 

 

 

Ifølge Traditionel Kinesisk Medicin svarer efteråret til elementet Metal, som relaterer til lunge og tyktarm. Dette elements tema er at tage ind og give slip, at optage ilt og næringsstoffer og udskille affaldsstoffer via lungerne og tarmen. Følelsen som er tilknyttet elementet Metal, er sorg, noget vi alle oplever i livet, og som også handler om at give slip/at miste og som kan være en smertefuld proces at komme igennem 

 

Om efteråret er det ekstra vigtigt at styrke dit immunforsvar 

Åndedrættets rytme, afspejler det at tage ind og give slip. Vi indånder frisk ilt til cellerne, og vi udånder restproduktet kuldioxid. At skille sig af med det unødvendige, balancerer lungernes energi og øger modstandskraften over for bakterier og virus, herved styrkes immunforsvaret.
Har du ubalancer i metal-elementet, og svært ved at giver slip på det der ikke længere er brug for, eller hænger fast i eller får genaktiveret en gammel/ubearbejdet sorg, så påvirker det lungernes funktion og dermed også immunforsvaret.
Særligt om efteråret er vores immunforsvar udfordret fordi vi opholder os mere indendørs og dermed udsættes for større mængder af de luftbårne virus som især påvirker vores lunger. 

  

Sorg som vi ikke kan slippe hæmmer vores vejrtrækning
At komme igennem sorg, betyder at vi tager følelsen ind, kan være med den og accepterer den. Ligesom vi skal acceptere forandringer og døden. Når sorgen over tid accepteres, bliver den udholdelig. Holder vi derimod fast i sorgen og ikke vil acceptere smerten, bliver den som en tung sky, som dræner os for livsenergi og glæde. 

 

Overfladisk vejrtrækning
De fleste af os har en meget overfladisk vejrtrækning. Når noget udfordrer os følelsesmæssigt, forsøger vi at dæmpe følelsen ved at trække vejret mere overfladisk og ind imellem ved at holde vejret. Når vi ikke udånder helt, bliver indåndingen også afkortet og med tiden vil en overfladisk vejrtrækning påvirke vores helbred. 

 

Styrk din vejrtrækning med fysisk bevægelse
Yoga med fokus på vejrtrækningen samtidig med stræk og bevægelse, Qi Gong samt al fysisk aktivitet som aktiverer en dybere vejrtrækning, er rigtig godt for vores vejrtrækning og lungefunktion og på sigt vores almene velbefindende. 

 

Skab varme i din krop, så du kommer styrket gennem den kolde tid 

Om efteråret og vinteren er risikoen for en nedkøling som belaster immunforsvaret særlig stor. Samtidig med at vi er nødt til at spare på varmen bliver det koldere og mørkere. Det er en stor udfordring ved stillesiddende arbejde, at mange arbejdspladser har sat temperaturen ned til 19 grader. For de fleste kræver det en ekstra trøje for at man kan klare det. Kommer du alligevel hjem og er kold, så er et varmt fodbad en af de nemme måder at genopvarme kroppen.  

 

Få varmen med et fodbad
Kroppen varmes godt op med et varmt fodbad. Du kan tilføje Epsomsalt til fodbadet, da det har en beroligende virkning på nervesystemet samtidig med, at det virker udrensende på huden og vævet. Epsomsalt indeholder magnesiumsulfat, det absorberes gennem huden i fodbadet, og medvirker til at trække affaldsstoffer ud af kroppen, beroliger nervesystemet, reducerer hævelser og afslapper musklerne.
Du kan også benytte Himalaya salt i stedet for Epsomsalt, da de begge har en udrensende effekt.  Eller du kan blande saltene i fodbadet.
 

FODBAD:
Hæld varmt vand i en balje, og tilsæt en halv kop Epsomsalt til dit fodbad. Du kan også blande saltet med lidt planteolier til en decideret fod-skrubbemaske, som du masserer fødderne med inden du kommer dem med skrubbemasken på i det varme vand. 

Smør evt. fødderne ind i en dejlig fodcreme efter fodbadet. 

 

Drik evt. en kop varm hyldebærsaft, imens du sidder med fødderne i fodbadet
Forskning har vist at hyldebær hjælper vores immunforsvar og i gennemsnit afkorter en forkølelse eller influenza med 4 dage samtidig med at det markant minimerer behovet for anden medicin.  

Læs mere om hyldebær indvirkning på immunforsvaret her 

Scroll to Top