Lavt niveau af omega-3 fedtsyre hos gravide giver øget risiko for tidlig fødsel
Et stort studie fra Statens Serum Institut (SSI) og Harvard T.H. Chan School of Public Health i Boston viser, at gravide med et meget lavt niveau af omega-3 fedtsyrer i blodet har 10 gange større risiko for at føde for tidligt sammenlignet med gravide, der har et højt niveau af omega-3 fedtsyrer.
Resultaterne tyder på, at man kan gøre risikoen for at føde meget tidligt (før den 34. svangerskabsuge) markant mindre ved at spise mere koldtvandsfisk, for eksempel laks, eller ved at tage et kosttilskud med omega-3.
I det nye studie så forskerne på omega-3 fedtsyreniveauet i blodet hos kvinder, der fødte for tidligt, med niveauet hos kvinder, der fødte til termin. De kvinder, der havde lavt niveau af lange omega-3 fedtsyrer i blodet under første og andet trimester, havde en meget højere risiko for at føde for tidligt, end kvinder som havde højt niveau af disse fedtsyrer.
“I en tid hvor en del gravide måske tænker, at det nok er bedst helt at undgå at spise fisk på grund af kviksølvindholdet, viser vores tal, at det er vigtigt at sikre et stort nok indtag af omega-3 fedtsyrer under graviditeten.
I studie brugte forskerne data fra ”Bedre Sundhed I Generationer”, der før hed ”Bedre Sundhed for Mor og Barn”. Det er et landsdækkende studie, som følger 96.000 danske børn blandt andet via spørgeskemaundersøgelser.
Forskerne så på blodprøver fra 376 kvinder, der havde født meget præmaturt (før den 34. svangerskabsuge) i årene fra 1996 til 2003, og fra 348 kvinder, der havde født til termin. Alle kvinderne fik taget blodprøver i både det første og andet trimester af deres graviditet. Disse prøver blev opbevaret i Danmarks Nationale Biobank.
Resultaterne tyder på, at gravide kvinder, der har et lavt niveau af omega-3 fedtsyrer i blodet, måske kan gøre deres risiko for at føde for tidligt mindre ved at spise mere fisk eller tage et kosttilskud med fiskeolier. En måling af omega-3 fedtsyreniveauet i blod blandt kvinder tidligt i graviditeten, vil kunne være med til at forudsige om en kvinde har risiko for at føde for tidligt.
“For tidlig fødsel har meget store sundhedsmæssige, følelsesmæssige og økonomiske følger. Vores resultater er på linje med resultaterne fra flere andre forsøg, der også viser denne sammenhæng mellem omega-3 fedtsyrer og graviditetsvarighed. Vores studie viser dermed, hvor vigtigt det er, at får store nok mængder af disse næringsstoffer under graviditeten. Enten ved at spise fisk eller gennem kosttilskud for at forebygge for tidlig fødsel”, siger førsteforfatter Sjurdur F. Olsen.
Kilde
Lavt-niveau-af-omega-3-fedtsyre-hos-gravide-giver-oget-risiko-for-tidlig-fodsel
9 ud af 10 personer får for lidt Omega-3
Ved du, hvorfor det er vigtigt at få fiskeolie/Omega-3?
Omega-3 er en essentielle
fedtsyre, som skal tilføres kroppen gennem kosten. Det har betydning for hele kroppens funktion herunder bl.a. hukommelsen, hjernen, hjertet og blodkarrene samt immunforsvaret. På grund af at Omega-3 indgår som byggesten i cellerne, i beskyttelse af cellemembranen og til kommunikationen mellem cellerne er fedtsyren så vigtigt.
Omega-3 er vigtig for kroppen
Jeg må tilstå at jeg ikke rigtig vidste så meget om essentielle fedtsyre, inden jeg kom i kontakt med det norske firma Eqology som bl.a. producere flere rigtig gode Omega-3 olier. Jeg startede med selv at prøve en af olierne. Allerede efter 2 uger var jeg smertefri i mine hofter. Jeg har været på max smertelindrende siden i sommer og var skrevet op til operation af begge hofter i februar mdr. Operationen er efter først en udsættelse, nu helt aflyst i samarbejde med lægen.
Hvorfor får de fleste for lidt Omega 3 og forholdsvis for meget Omega 6?
Kulturelle ændringer
Menneskets indtag af fedtsyrer har ændret sig markant gennem tiden.
I de tidligere jæger- og samlersamfund var indtaget af omega-6 og omega-3 1:1. Under jordbrugsrevolutionen forblev indtaget nogenlunde uændret, men med den industrielle revolution ændrede fedtsyreindtaget sig markant, og i dag får vi i Vesten mellem 10 – 20 gange mere omega-6 end omega-3. Eksperterne mener, at det ideelle forhold ville være 2-4 omega-6 til 1 omega-3.
Billige olier med for meget Omgea-6 olie og for lidt gode fedtstoffer
Af økonomiske årsager er der et overforbrug af billige planteolier som er rige på omega-6 og fattige på omega-3, såsom majs, palme- eller solsikkeolie. Dette er både i vores moderne kost, som i stigende grad består af hel og halvfærdigmad, samt opdrættet fisk og kød fra dyr som alle er foderet med industrifoder som indeholder for meget billige olier. Konsekvensen er at vi får mindre og mindre omega-3 og mere og mere omega-6 gennem vores kost.