Lavt niveau af omega-3 fedtsyre hos gravide giver øget risiko for tidlig fødsel

Et stort studie fra Statens Serum Institut (SSI) og Harvard T.H. Chan School of Public Health i Boston viser, at gravide med et meget lavt niveau af omega-3 fedtsyrer i blodet har 10 gange større risiko for at føde for tidligt sammenlignet med gravide, der har et højt niveau af omega-3 fedtsyrer.

Resultaterne tyder på, at man kan gøre risikoen for at føde meget tidligt (før den 34. svangerskabsuge) markant mindre ved at spise mere koldtvandsfisk, for eksempel laks, eller ved at tage et kosttilskud med omega-3.

I det nye studie så forskerne på omega-3 fedtsyreniveauet i blodet hos kvinder, der fødte for tidligt, med niveauet hos kvinder, der fødte til termin. De kvinder, der havde lavt niveau af lange omega-3 fedtsyrer i blodet under første og andet trimester, havde en meget højere risiko for at føde for tidligt, end kvinder som havde højt niveau af disse fedtsyrer.

“I en tid hvor en del gravide måske tænker, at det nok er bedst helt at undgå at spise fisk på grund af kviksølvindholdet, viser vores tal, at det er vigtigt at sikre et stort nok indtag af omega-3 fedtsyrer under graviditeten.

I studie brugte forskerne data fra ”Bedre Sundhed I Generationer”, der før hed ”Bedre Sundhed for Mor og Barn”. Det er et landsdækkende studie, som følger 96.000 danske børn blandt andet via spørgeskemaundersøgelser.
Forskerne så på blodprøver fra 376 kvinder, der havde født meget præmaturt (før den 34. svangerskabsuge) i årene fra 1996 til 2003, og fra 348 kvinder, der havde født til termin. Alle kvinderne fik taget blodprøver i både det første og andet trimester af deres graviditet. Disse prøver blev opbevaret i Danmarks Nationale Biobank.

Resultaterne tyder på, at gravide kvinder, der har et lavt niveau af omega-3 fedtsyrer i blodet, måske kan gøre deres risiko for at føde for tidligt mindre ved at spise mere fisk eller tage et kosttilskud med fiskeolier. En måling af omega-3 fedtsyreniveauet i blod blandt kvinder tidligt i graviditeten, vil kunne være med til at forudsige om en kvinde har risiko for at føde for tidligt.

“For tidlig fødsel har meget store sundhedsmæssige, følelsesmæssige og økonomiske følger. Vores resultater er på linje med resultaterne fra flere andre forsøg, der også viser denne sammenhæng mellem omega-3 fedtsyrer og graviditetsvarighed. Vores studie viser dermed, hvor vigtigt det er, at får store nok mængder af disse næringsstoffer under graviditeten. Enten ved at spise fisk eller gennem kosttilskud for at forebygge for tidlig fødsel”, siger førsteforfatter Sjurdur F. Olsen.
Kilde Lavt-niveau-af-omega-3-fedtsyre-hos-gravide-giver-oget-risiko-for-tidlig-fodsel

Får du nok omega-3? Tag en test

Ønsker du at blive testet for omega 3 er du meget velkommen til at kontakte mig på: henny@isisklinikken.dk eller telefon 25396604
For at få adgang til anonym test og at få mulighed for at købe og få leveret frisk højkvalitet/certificeret omega olie, har jeg indgået et partnerskab med det norske firma Eqology.

Scroll to Top