Væske og ødemer hos gravide

Mange gravide oplever at få væske i hænderne og/eller fødderne, som især forværres i den sidste del af graviditeten. Nogle gravide får væske i hele kroppen, men stadig med mest ubehag og smerter i fødder og hænder. Ofte bliver det værre og værre i løbet af graviditeten og voldsomt forværret når det er varmt om sommeren.

Akupunktur og væske ophobning hos gravide

Jo før kroppen får hjælp til at øge flowet i kroppen, når væske begynder at stagnere, jo nemmere er det at minimere væskeophobningen og dermed generne. Især i det sidste trimester er det vigtigt at gøre noget ved den øgede væskeophobning. Udover ubehaget som ødemer uvægerligt medfører, kan væsken også være med til at gøre det sværere for kroppen at skabe gode effektive veer og dermed selv spontant at gå i fødsel.

Væske og ødemer – ”en sød tand”

De fleste ved at salt binder væske, men hos gravide ses ofte en sammenhæng med væske/ødemer og trang til noget sødt – hyppige indtag af søde og sukkerholdige sager. Kunstige sødemidler har ofte samme virkning.

Ophør med indtag af søde sager kan minimere yderligere væske ophobningen, men vil ikke altid hjælpe med at væsken aftager. Kombineres sukker afholdenheden med akupunktur øges chancen for at væsken aftager og dermed at smerter og ubehag bliver mindre eller forsvinder.

Med ødemer og væske i kroppen gælder lige som med flere andre ubalancer, at jo før man iværksætter behandling og nedsætter indtaget af sødt, jo bedre og hurtigere effekt.

Væske og ødemer i kroppen

Sommer – Varme – Hedebølge er lig med væske i kroppen

Hedebølge er noget af det som udfordrer flest gravide og medfører væske i kroppen hos rigtig mange gravide. Igen er det vigtigt at stoppe med is, saftevand og andre søde læsker og sager. Brug istedet et koldt fodbad til at svale kroppen med.

Væske i hænderne
Hvis det kun er hænderne, som er hævet og stive med stikkende smerter især om natten eller hvis du holder dem i ro i lidt længere tid, så kaldes det Karpaltunnelsyndrom. Det er væske som presser på nerverne og kan lindres med en håndledsskinne og akupunktur.

Kærlig hilsen

Henny Jensen

Jordemoder og Akupunktør

Jordemoder Henny Jensen - Isis Klinikken

Læs mere om akupunktur der minimerer væske og ødemer hos gravide:

Akupunktur til gravide ved jordemoder

Scroll to Top