Slip af med din hovedpine og migræne

 1. Hovedpine og migræne
 2. Hovedpine og migræne set ud fra en holistisk tilgang til kroppen
 3. Behandling af hovedpine og migræne med akupunktur
 4. Forskning med akupunktur til hovedpine og migræne
 5. Ting du selv kan gøre for at forebygge eller lindre hovedpine og migræne
  1. Fysisk aktivitet
  2. Ro og hvile
  3. Bitterstoffer
  4. Æteriske olier
  5. Homøopatiske midler
  6. Vigtige dagligdags råd

Hovedpine - Migræne - gode råd

1. Hovedpine og migræne

Mange døjer med hyppige og generende hovedpiner og alt for mange har både hovedpine og migræne i en grad så det påvirker både deres arbejds- privat- og sociale liv. Dette medfører også et meget højt medicinforbrug for den enkelte og et stort sygefravær. Den vestlige medicin har ikke så meget at byde på ud over smertelindrende medicin med varierende effekt. Desværre er en hyppig bivirkning til medicinen, at man får hovedpine. Herved vanskeliggøres behandlingen betydeligt.

2. Hovedpine og migræne set ud fra en holistisk tilgang til kroppen

I kinesisk medicin er kroppen og psyken en del af den samme helhed. Når der er ubalance i én del, vil den også kunne ses i andre dele. Akupunktur er udviklet ud fra en helheds opfattelse af krop og psyke. Kroppen ses som en balance mellem yin og yang. Alle sygdomme og ubalancer kan forstås ud fra denne dynamik. For at få det godt kræver det, at der genoprettes balance. Hovedpine og migræne vil ud fra den tilgang have individuelle årsager, som dog kan deles op i forskellige konstitutioner/ underliggende ubalancer. De hyppigste bagved liggende årsager til hovedpine og migræne er ubalancer mellem en opadstigende Yang og et underskud af Yin som hyppigt manifestere sig i Lever, Galde, Nyre eller Mave Medianerne/elementerne.

gode råd til at undgå hovedpine

3. Behandling af hovedpine og migræne med akupunktur

Akupunktur kan være meget effektiv til at behandle hovedpine og vil ofte kunne lindre en hovedpine hurtigere end medicinen kan, samtidig virker akupunktur forebyggende, ved at det påvirker den grundlæggende ubalance, som er årsagen til hovedpinen og dermed vil hyppigheden og styrken af hovedpinen aftage inden det helt forsvinder.

Som akupunktør har jeg gennem tiden oplevet utallige med hovedpine og har mange gode erfaringer med effekten af akupunktur til både almindelig og svær hovedpine samt migræne. En almindelig hovedpine vil oftest forsvinde inden for en time efter endt behandling. Ved hyppige og kraftige hovedpiner skal du regne med, at det kræver en række af behandlinger, op til til 8-10 behandlinger med jævne mellemrum, før der opleves markant og vedvarende bedring.

Hovedpine - Migræne - gode råd - holistisk tilgang til kroppen - Isis klinikken

4. Forskning med akupunktur til hovedpine og migræne

Forskningsresultater fra Cochranes Review viser at akupunktur har en gavnlig effekt mod svær spændingshovedpine og kan have effekt som forebyggende behandling af både spændingshovedpine og migræne. Et behandlingsforløb med akupunktur bestående af mindst seks behandlingssessioner, har en værdifuld effekt for personer med hyppig spændingshovedpine og der er en målbar effekt på både hyppighed og varighed af migræne,« The Cochrane Collaboration er et uafhængigt, internationalt netværk af forskere og institutioner, som kritisk gennemgår information fra hele verden om effekten af forskellige behandlinger.

Nationalt Videnscenter for Hovedpine har netop udarbejdet en ny national klinisk retningslinje for ikke medicinsk behandling af migræne og spændingshovedpine De har undersøgt evidensen bag fem udvalgte behandlingsformer: manuelle led mobiliserende teknikker, superviseret fysisk aktivitet, psykologisk behandling, akupunktur og patientuddannelse. For alle behandlingsformer fandt de kun tilstrækkelig evidens til svagt at kunne anbefale behandlingen. Se mere her: Ny retningslinje for ikke-medicinsk behandling af hovedpinesygdomme
Det er meget svært at lave høj kvalitets evidensbaseret forskning med akupunktur fordi det er svært at lave ”snyde” akupunktur, og man kan ikke ”blinde” behandleren og modtageren.

Det britiske sundhedsinstitut NICE anbefaler akupunktur mod både svær spændingshovedpine og migræne hvis patienten ikke har haft gavn af mindst to godkendte medicintyper.

Hovedpine - Migræne - gode råd - holistisk tilgang til kroppen - Isis klinikken - københavn

5. Ting du selv kan gøre for at forebygge eller lindre hovedpine og migræne

Fysisk aktivitet
Oplever du jævnligt en tendens til irritation, vrede og frustration vil fysisk aktivitet være meget vigtigt. Ud fra Kinesisk Medicin tolkes følelserne vrede og irritation som en Lever ubalance. Leverens energi virker spredende i det den bl.a. nærer hele kroppens muskler. Derfor er det for nogle meget vigtigt med fysisk aktivitet så noget af energien bliver afbrændt i musklerne, i stedet for at den stiger til hovedet og bliver til irritation og hovedpine eller migræne.

Ro og hvile
Oplever du at hovedpinen ofte kommer sidst på dagen eller om aftenen, så er det vigtig med mere ro og hvile. Det er tegn på, at din krop er i underskud af energi og dermed opstår ubalancen, når du ”løber tør” for energi.

Bitterstoffer
En anden måde at styrke Leveren er ved at spise og drikke bitterstoffer: Mælkebøtteblade som anvendes i the eller de nye små friske blade blandet i salatskålen. Andre gode madvare er bl.a. grønkål, broccoli, Rucolasalat, valnødder, rod- og bladselleri.

Æteriske olier OBS! Brug ikke æteriske oliér ufortyndet på huden.
Lavendels olie virker kraftigt beroligende, afspændende og kan derved virke smertelindrende. Mange oplever en behagelig lindrende effekt af lavendelolie i badet, fortyndet på huden eller i rummet især i soveværelset.

Pebermynteolie virker muskelafslappende og let smertelindrende og nogle har god effekt af det enten som dampbad eller påført på huden. 3-5 dråber Pebermynte olie i kogt vand enten som til dampbad med hovedet over fadet så du direkte indånder dampen eller bare lad det sprede sig i luften i rummet. Du kan også blande det med almindelig olie og smør det i panden, nakken eller hovedbunden.

Homøopatiske midler
Der er en del forskellige homøopatiske midler som kan virke på forskellige former for hovedpine og migræne. Der er forskel på hvilket remedie, afhængig af hvad der er den bagved liggende årsag til smerterne. Nedenstående remedier er fra det danske firma Allergica, de købes på nettet, i en helsekost eller i nogle Matas forretninger.

Chamomilla Comp virker krampeløsende både på det fysiske og psykiske
Heperon – styrker leveren
Cichorium D20 ved venstre side migræne, galde
Cichorium cum stanno ved migræne som påvirkes af fordøjelsen

Vigtige dagligdags råd
Undgå dehydrering, sørg for at stabilere dit blodsukker med sunde og regelmæssige måltider og sørg for tilstrækkelig og regelmæssig søvn.

Minimer alkohol, sukker, tilsætningsstoffer og pesticidrester i fødevare.

De bedste hilsner

Henny Jensen

Jordemoder & Akupunktør

Læs om smertelindrende akupunktur hos Isis Klinikken

Jordemoder Henny Jensen - Isis Klinikken

 

Scroll to Top