Råd og hjælp til at komme af med graviditetskvalme

Få en god start på din graviditet og slip af med graviditetskvalmen, opkastninger, søvnløshed og evt. hovedpine

Allerede kort tid efter graviditeten er konstateret oplever mange kvinder, at glæden over graviditeten bliver voldsomt udfordret pga. fysisk ubehag i form af kvalme, opkastninger og søvnløshed. Graviditetskvalme er en af de hyppigste graviditetsgener.

Graviditetskvalme tiltager ofte hurtigt og er værst i ugerne fra 6. til 10. graviditetsuge. Her er det meget vigtigt, at give kroppen ro (evt. sygemelding), den rette omsorg/støtte i forhold til varm og letfordøjelig mad og drikkelse, samt hvis det bare bliver være og være og/eller der er opkastninger, også at få hjælp i form af behandling med akupunktur. Får du det være og være for hver dag der går, er det vigtig hurtigst muligt at få noget akupunktur som kan hjælpe din krop. Jo før du får hjælp jo lettere og hurtigere får du det godt igen. Når du vælger at få akupunktur så vælg en RAB-registeret akupunktør og jordemoder. Her sikres du den bedst mulige hjælp af en behandler med speciale i graviditetsgenerer.

Graviditetskvalme - Isis Klinikken - Jordemoder

Er graviditetskvalme et nødvendigt onde som du bare skal leve med?

Nej! Som erfaren jordemoder og akupunktør ved jeg, at det ikke er nødvendigt. Kvalme, opkastninger og søvnløshed er tydelige tegn på ubalance i kroppen og først og fremmest i maven. Dette kan der for langt de fleste gøres noget ved, ved hjælp af akupunktur og ændringer af din kost og drikkelse. Husk at det er din mave som er “syg”. Derfor skal du fokusere på det som er bedst og mest nænsomt for din mave. Hyppige og små måltider med let fordøjelig madvarer, ligesom babyer 🙂 Selvom du ikke kan klare hverken tanken om eller lugten af varm mad så bliver du ikke rask af hvid brød, is og kolde drikke.

Den vigtigste ændring du selv kan lave – Det skal føles godt i maven 🙂

Drik kogt vand og minimere alt kold mad og drikke. Langt de fleste som får voldsom graviditetskvalme og opkastninger, er kuldskær og har kulde i maven. Dette kan ofte ses på oversiden af tungen. Den vil have en hvid overflade, nogle gange også en tykkere hvid belægning. Dette er ud fra kinesisk diagnose pga. at der er kulde i kroppe og for gravide især i maven. Derfor jo mere tilberedt – kogt/varmet mad og drikke du tilfører maven jo mindre skal den arbejde for at fordøje. Dermed kan maden bedre passere nedad i den rigtige retning i stedet for at presse opad hvor det bliver til kvalme, klump i halsen og evt. opkastninger. I stedet for at fokusere på smage og lugten så skal du fokusere på hvordan det du indtager føles i maven.

Når man har kvalme, så har man generelt ikke lyst til mad og mange kan slet ikke holde lugten ud af noget varmt. Derfor foretrækker mange kold mad og drikke. Det lugter ikke så meget og mange oplever det som ok at få noget koldt i munden. Pga. af den manglende lyst til mad mærker de færreste efter, hvordan det føles, når mad eller drikke kommer ned i maven – det er grunden til at alt for mange fortsætter med at indtage kolde ting. Hvis du virkelig mærker efter, hvordan det føles i maven, når du drikker (gerne kogt vand) eller spiser noget varmt, så vil du hurtigt kunne mærke, at det faktisk føles bedre med det varme.

Anbefalinger til ting du selv kan gøre for at undgå graviditetskvalme

Små og hyppige måltider er en nødvendighed. Det kan hjælpe evt. at spise lidt kiks eller mandler, inden du står op om morgenen. Sult og lavt blodsukker forværrer kvalmen. Spis selvom du ikke er sulten eller umiddelbart har lyst. Lugter maden så hold dig evt. for næsen, når du spiser.

Spis let fordøjeligt mad så maven ikke skal arbejde så hårdt. Varm mad som er kogt, er mest nænsomt for maven. Kogt vand eller ingefær the vil hjælpe maven til at fordøje maden. Ingefær the er særligt godt, hvis du er kuldskær. Derimod hvis du har eksplosive opkastninger, må du IKKE drikke ingefær the. Spis langsomt og tyg maden grundigt. Undgå at stege maden, kog den eller bag den i stedet.

Kolde måltider tåles nogle gange bedre end varme retter. Hvis det er tilfældet, så husk at drikke noget varmt inden du spiser. På denne måde varmer du mave op, så den lettere kan fordøje. Dog oplever mange kvinder at suppe og grød føles rart at få ned i maven.

Bananer, mandler, havregryn, ristet brød, tvebakker, kiks og knækbrød kan for nogle dulme kvalmen og egner sig rigtig godt til mellemmåltider. Drik dog gerne samtidig noget varmt.

Ingefær the

Den bedste måde at opvarme maven er ved at drikke ingefær the. Brug frisk ingefær 1cm x 1-2 cm skæres i meget små stykker og overhældes i et krus med kogende vand. Lad det trække 5-10 minutter. Er du ikke rigtig vild med smagen kan du tilføje lidt citronsaft og/eller lidt honning.

Ro og hvile og hermed også ofte sygemelding, er nødvendig hvis du har mere end en opkastning om dagen, eller hvis du får det være om aftenen. Det er vigtigt, at kunne gå et par ture om dagen end at gå på arbejdet.

Hold fordøjelsen i gang ved hjælp af let fysisk aktivitet, fiberrig kost, og tilstrækkelig væske. Evt. mælkesyrebakterie.

B6-vitamin kan hjælpe på kvalme. Men mange oplever at graviditets vitamin og mineralpiller forværrer kvalmen, og forårsager opkastning. Derfor hold pause med kombinationsvitaminpillerne (Gra-vitamin m.fl.) indtil du har fået det bedre og ikke har kastet op i en periode.

Akupressur armbånd/ søsygearmbånd er helt sikkert et forsøg værd. Det placeres 3 fingre over håndledsbøjningen på indersiden af underarmen. Ovenover et punkt som er ømt hvis du presser tommelfingeren ned mellem senerne.

UNDGÅ hvidbrød og sødesager bl.a. kager, slik, saft og sodavand.

Læs om akupunktur til gravide >>>

De bedste hilsner

Jordemoder Henny Jensen / Isis Klinikken

Jordemoder Henny Jensen - Isis Klinikken

Tidsbestilling >>>

Scroll to Top